Waarom zeggen we zoveel...

Waarom zeggen we zo veel…of zo weinig juist?

De weg van spraak is een brede weg en heet misschien wel beter het allesomvattende ‘communicatie. Er gaat ook veel energie door een mens/dier/plant wanneer er communicatie is. De een praat/beweegt veel meer dan de ander. Terwijl er ook mensen zijn die alleen met hun non-verbale weten zo min mogelijk spraak-energie te gebruiken. Zo heb ik vijf zoons, stuk voor stuk prachtig in hun communicatie en gedreven door elkaar laten ze allemaal zien dat er zoveel verschillen in energiestromen zijn.

De een praat alleen ‘wanneer nodig’ of wanneer de situatie vraagt om energie in te steken of zelfs wanneer er online gegamed wordt. De ander praat/schreeuwt letterlijk wanneer hij gamed, er komt van alles uit hem..(wat lijkt hij veel op mijJ. Tussendoor mompelt hij allerlei vreemde geluiden lijkt het wel, woorden die hij alleen maar de betekenis van kan weten daar het uit zijn geest komt. Ondertussen praat hij wel met mij of met z’n broers. Ja dat ook nog!

 

 

Nu bekijk ik mezelf alleen en zie dat ik zoveel invloed heb op mijn kinderen en visa versa. Een interactie die de nodige dynamiek weerlegt in ons groot gezin. Een ware genot zijn ze ook en zo zou het ook moeten zijn.

Communiceren is een lastige, weet ik uit ervaring, niet zozeer in de relaties die stroef verlopen maar ook de betere ‘ogenschijnlijk’ interacties. Hoeveel is er wat je noemt waardig? Alles in mijn ogen. Waar de een in een zin veel meer kan zeggen, kan de ander niet genoeg woorden erin verwerken. Zo verschillend en mooi juist!

 

 

Tegenwoordig weet ik meer balans te vinden in de nodige energie of de onnodige energie die gemoeid gaat bij welke vorm van communicatie dan ook. Let wel; ik uit mij wel, juist wel! Dat vind ik belangrijk en leer ik mijn kinderen ook. Nogmaals, waar de een ‘veel meer’ vertelt/laat zien aan de wereld, is er bij een ander lang niet zoveel nodig om te uiten. Laat staan de andere kant van de communicatie; ontvangen. Daar is ook wel zelfinzicht bij betrokken. Als je niet jezelf ietwat ‘kritisch’ durft/kan/wil bekijken, dan is er helaas eenrichtingsverkeer en is het niet geheel duidelijk voor alle partijen.  Wordt vervolgd…Jason

Reactie schrijven

Commentaren: 0