· 

Naar binnen keren

Sommige mensen horen het vaak, anderen weer helemaal niet.. naar binnen keren, maar wat is het eigenlijk naar binnen keren?

 

Laten we eens gewoon kijken naar wat het precies inhoud.

 

Naar binnen keren is simpelweg dat jij weet hoe jij je vanbinnen voelt. Het is de aandacht voor je innerlijk. Veel mensen zijn naar buiten gericht en besteden nauwelijks tot geen aandacht aan hun eigen binnen wereld. 

 

Maar als je eens gaat zitten en je doet je ogen dicht, wat voel je dan? Voelt het ongemakkelijk, heb je onrust of komen er allemaal gedachten omhoog (ongeacht welke dat ook zijn) en waarom? 

 

Kun je met jezelf zitten en durf je aandacht te besteden aan je eigen innerlijk? Durf jij je gevoelens te voelen? Kun je aanwezig zijn met jezelf ook al is het voor 5minuten? Zonder oordeel en jezelf observeren.

 

Kun jij woorden geven aan je innerlijk en aangeven hoe jij je voelt, weet je überhaupt wat je gevoelens je vertellen en wat ze betekenen? 

 

Zoveel lagen zijn er vaak gecreëerd door het ego, dat mensen bang zijn om te voelen. Wat zit er in jou. Ben je niet benieuwd wat er onder al deze lagen verborgen zit en wie de authentieke jij is? De jij onder al deze beschermingslagen gecreëerd om pijn niet te willen voelen, maar wat is nou echt pijn? 

 

Een woord dat is gehangen aan een gevoel waaraan je dit de mind een negatieve ervaring hebt gehad. 

 

Laten we het eerst eens hebben over een negatieve ervaring? Afgewezen, je niet veilig voelen, geliefd, verlaten, gehoord, schaamte, schuldgevoel en verraad. Zijn dit ook echt negatieve ervaringen.. iedereen is bang om deze te voelen en voelt ze liever niet.. maar feit is een ieder heeft deze gevoelens in zich en een ieder drukt ze weg, omdat ze nooit hebben geleerd hoe er voor zichzelf te zijn tijdens zo’n gevoel. 

 

Hoe voel je deze gevoelens en hoe kun je ze toe laten in jezelf? Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom jij voelt wat je voelt en met nieuwsgierigheid naar jezelf gekeken? Heb jij jezelf ooit willen leren kennen? 

 

Laatst hoorde ik 1 van de meest prachtige zinnen uit mijn leven ‘ik zal vandaag niet bang voor liefde zijn’ 

 

Laat deze zin eens even een paar keer op je inwerken, herhaal hem eens en zeg het eens hardop. Hoe voel jij je daarbij? 

 

Ik zal vandaag niet bang voor liefde zijn 

 

Mijn hart expandeerde bij deze zin, zo prachtig! Met zo’n grote boodschap en geldend voor een ieder die op deze aarde leeft. Wanneer jij je gevoel niet durft te voelen, ben je eigenlijk bang voor jezelf. En bang voor alle liefde die daaronder zit. Negatieve ervaringen geworteld in de gedachten stroom van de mens. 

 

Ben ik het waard? 

Ben ik goed genoeg? 

Verdien ik dat? 

 

Een ieder geeft vaak aan een gelukkig leven te willen en zeggen ook vaak ‘ik ben gelukkig’ maar is dat ook echt? Kan een ieder die dit zegt echt naar binnen keren en observeren wat ze voelen? Kun je jezelf verwoorden in wat je voelt, zonder daar de ander de schuld van te geven? Heeft hij of zij het echt gedaan of zit je in een overlevingsstand? Sta je aan? En misschien een veel belangrijkere vraag.. kun jij jezelf even uitzetten en even in alle rust met jezelf zitten? Dat is namelijk naar binnen keren, dat jij met jezelf kan zitten en kan voelen wat je voelt. 

 

Het zijn met jezelf.

Zonder oordeel, observerend.

Reactie schrijven

Commentaren: 0