Lesgeven

Wanneer mag je advies geven? Als iemand het vraagt? Ik denk van niet, zonder jezelf de vraag te stellen 'weet ik genoeg van het gevraagde onderwerp om iemand te beïnvloeden?'

 

Mijn zoon (11) uitgelegd hoe mensen hun gevoelens vaak 'dimmen' door muziek, drank&drugs en werk in te vluchten. Heb hem kritisch leren kijken naar anderen en hun gedragingen wanneer ze muziek op hebben staan en, niet onbelangrijk, WAAROM ze de gevoelens willen ontwijken.

Zo mooi dat hij een volgende dag al bij mij kwam om te vertellen dat hij al bewijs had gezien/gehoord dat iemand z'n emoties ontvluchtte met muziek. Nu leg ik hem ook uit, want die inzicht kreeg ik ook gauw daarna, dat muziek bvb ook helend kan zijn en juist emoties kan oprakelen die iemand heel persoonlijk kan raken en juist zorgen voor verwerking van emoties. Dus de werking gaat visa versa. Prachtig!

 

Maar, proberen zonder af te dwalen, waar ik zo goed in ben...mag ik hier op pad blijven om mijn inzichten te geven van de vraag of ik wel les mag geven oftewel advies geven.

 

Hoe mooi is het wanneer je terugkrijgt dat jouw advies een ander mens helpt? Nu kan ik dat egoïsch bedoelen of puur humanitair. Ik kies 'bewust' zonder egoïsch te zijn in mijn bedoelingen. Het gaat om mijn zoon en het collectief, wat hij weer ooit misschien mag uitleggen aan zijn kinderen/vrienden/leerlingen...pay it forward.

 

Zo kwam er laatst een vriend van me advies vragen omtrent zijn leven willen beteren. Mag ik advies geven, vroeg ik me stiekem ook af..

 

Inmiddels is hij bewust aan het zijn, zelfs met koffie drinken. Het is niet zo dat je niets mag of kan wanneer je bewuster bent geworden maar je staat er even bij stil en daarna geldt je vrije wil.

We gaan gewoon door, hij vraagt hulp en ik zorg dat hij niet afhankelijk hoeft te zijn van een ander mens of mij, maar zeker geen 'wit jasje-dragende mens'. Hij is er van bewust en dat is mooi.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0