· 

Goed of slecht

Wat is eigenlijk goed en slecht?.. goed en slecht is in jezelf naar je zelf kijken.

 

Je bent niet perse goed of perse slecht omdat je iets goeds of iets slechts doet. Het is dus niet zo dat als je iets goed doet, je een goed mens bent of als je iets slecht doet, je een slecht mens bent. 

 

Goed en slecht is voor iedereen anders omdat iedereen anders is opgegroeid en andere overtuigingen heeft wat goed of slecht is. Betekent niet dat mijn overtuiging of wat ik geloof goed of slecht is. Dan hebben we het ego en wat het ego is.. het ego is het concept dat je hebt van jezelf, waar jij je mee kan identificeren, wat je 'ik' noemt of zelfs 'mij' of 'mijn'. In deze wereld zijn we geboren om relatie-afhankelijk te zijn, om goed gevonden te worden door anderen.

Wij denken dat we goed zijn als mensen denken dat we goed zijn en we daar onze bevestiging door krijgen. Je ego wil zichzelf altijd als goed zien. Je zal jezelf dan ook niet snel als slecht zien.

 

Eigen gedrag erkennen en ego loslaten

Om bewust te worden van jezelf, zal je naar alle kanten van jezelf moeten kijken. Je zal je eigen gedrag leren erkennen, het punt is alleen dat wanneer je iemand pijn doet of kwetst of naar beneden haalt, je ego je gedrag goed praat. Vaak ben je geprogrammeerd in wat goed of slecht is, maar wat is nou goed of slecht. Voor iedereen is dat namelijk iets anders. Om het ego daarin los te laten, kun je het oordeel over anderen loslaten in wat goed of slecht is.

 

Iemand die namelijk iemand pijn doet zal zichzelf goed praten. Een voorbeeld met oorlogen, het is controle hebben over een ander omdat je denkt dat wat jij denkt goed is en dat de ander slecht is en daarom mag je iemand aanvallen?

 

Alles waar jij geprogrammeerd mee bent zal je in je onderbewustzijn meedragen. Alles waarvan jij denkt dat slecht is zal je proberen te vermijden of zal je van weg willen vluchten of zal je afkeuren. En alles wat je denkt dat goed is zal je willen vinden, zoeken of willen hebben.

 

Het enige is dat je deze dingen niet wil zien van jezelf en dat het ego zo is dat het het ook niet wil zien van zichzelf. Projecteren en ontkennen doen mensen dan ook snel omdat ze denken dat ze zelf goed zijn of zichzelf als goed willen zien. Het niet verantwoordelijk zijn voor andermans gevoel of überhaupt het leven van een ander betekent niet dat je alles maar kan doen omdat jij dit ziet als oke of zelfs goed.

 

Als iemand jou iets heeft aangedaan betekent het niet dat jij ze iets moet aandoen omdat zij iets slechts hebben gedaan (in jouw ogen). Je kan jezelf niet goed maken omdat iemand anders iets slechts heeft gedaan en dus alles wat jij doet dan maar goed is. Het is ook niet zo dat je je ego moet afstraffen omdat het denkt dat het goed is of iemand anders als slecht ziet.

 

Je hebt namelijk altijd een keuze. Je kan gewoon verantwoordelijkheid nemen voor wat je zegt en doet. Mensen die onbewust zijn en dus eigen gedrag zien en niet zien wat voor een impact het kan hebben op anderen in wat ze zeggen of doen, zullen ook nooit veranderen. Ze zullen niet zien wat ze aan het doen zijn of wat ze anderen of de wereld aan doen en zullen hun eigen gedrag altijd goed praten. Zij zijn goed, althans dat is wat het ego hun voor houdt en zo zullen ze onbewust door leven in het goed praten van alles wat ze doen.

 

Wakker worden

Om wakker te worden en eigen gedrag te gaan zien, zou je jezelf moeten gaan zien door hoe andere mensen je zien. Vanuit het perspectief van iemand anders.

 

Als iemand iets tegen je zegt over jou, oordeel dan niet en luister naar wat ze zeggen. Is wat ze zeggen echt waar, is het een projectie of wil ik niet zien hoe zij mij zien. In een ieders ogen ben je iemand anders en je hoeft niemand tevreden te stellen of jezelf te veranderen omdat zij iets zeggen over jou.

 

Alleen als je eerlijk wil zijn en je eigen gedrag wilt leren herkennen, zul je moeten kijken naar hoe anderen jou zien en daarin moeten leren wat van jou is en wat van hun is. Iemand niet tevreden willen stellen of niet willen veranderen voor iemand geeft je nog steeds niet het recht om alles maar te doen bij diegene, waarin jij jezelf goed praat. Iemand die wakker is kan zijn eigen schaduwen zien. Iemand die zichzelf kan zien kan ook bewuste keuzes maken in hun eigen gedrag. Ze zullen leren om steeds bewustere keuzes te maken en niet meer geleefd te worden door hun trauma’s of door hoe ze geprogrammeerd zijn in het goed of slecht.

 

Onwakker

Iemand die niet wakker is zal zichzelf altijd goed praten, want ze hebben de keuze al gemaakt dat zij goed zijn. Iemand die denkt dat ie goed as kan alles zeggen en doen en nog steeds denken dat ze goed zijn. Ze nemen geen verantwoording voor hun eigen gedrag of wat ze zeggen en zullen blijven voortleven vanuit hun trauma responses of hoe hun onderbewustzijn is geprogrammeerd. Iedereen denkt dat hij zij goed is. Heb compassie voor jezelf en de mensen om je heen.

 

Kun je naar jezelf kijken vanuit het perspectief van iemand anders?

Kun je jezelf verplaatsen in iemand anders?

 

Betekent niet dat de ander perse gelijk heeft of dat jij perse gelijk hebt. Het gaat meer om jezelf te kunnen zien in hoe je reageert, doet, zegt en of wil zien of dit waarheid is of vanuit een trauma response.

 

Wie jij nu bent heeft alles te maken met wat je hebt meegemaakt en aangeleerd als kind en de gebeurtenissen die daaruit voortgevloeid zijn. Er is dus geen goed of fout, want als je kan zien dat alles wat iemand jou heeft aan gedaan ook is voortgekomen uit een en dezelfde wond die zij ook hebben ontwikkeld in hun leven, zul je zien dat je er niet over hoeft te oordelen. Voel het, doorga het, laat het door je heen gaan en houdt deze energie niet vast, meer belangrijk stop hem niet weg. Je hoeft er niet vanuit te reageren tegen de ander, maar voor jezelf om hem te doorgaan, de wortel te vinden in waar een alles is ontstaan. Betekent ook niet dat een ieder jou kan behandelen hoe dat zij jou willen behandelen, betekent dat je compassie kan opbrengen en dat het niet persoonlijk is in wat ze je hebben aangedaan. Je grens zetten en je eigen gedrag gaan zien en hem te gaan voelen (= Helen). Je bent namelijk niet goed of slecht, je bent beide en om jezelf te kunnen veranderen of je eigen wereld mooier te maken, mag je beiden kanten van jezelf gaan zien en accepteren zodat je bewustere keuzes voor jezelf kan maken.

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

Reactie schrijven

Commentaren: 0