· 

Waarvoor dienen ouders?

Hoe bewust ben je van je rol van je ouderschap? In een drukke society leven we allemaal best wel naast elkaar en langs elkaar heen. Het kind moet namelijk naar school(geprogrammeerd worden t.b.v controle) en de broodtrommels (als je meerdere kids hebt) moeten klaargemaakt worden. Ook de rest van de dag moet gepland worden, want paps & mams moeten naar hun werk. Dus al met al een drukke ochtend alleen al...de ideale dagindeling weten we allemaal vast wel. eentje waarbij je rustig aan kan doen en zonder stress nog eens rond een uur of 10 naar je werk kunnen gaan, tenminste dat zou voor mij wel wat zijn. Maar nee, voor nu zit ik ook midden in een keurslijf wat werktijden betreft, moet ik wel zeggen; het is wel ff goed zo:-) We zien wel wat de toekomst brengt!

 

Opvoeden, wat houdt dat in? In het woord zit het woord 'voeden' in waarbij het niet alleen een letterlijke betekenis heeft van voedsel tot je nemen, maar betekent het ook in mijn ogen het 'geestelijk voeden' van je kind(eren). Maar wat als we onbewust zijn in zoveel? Wat als we het gewoonweg te druk hebben met bovenstaande leefstijl? Wat kunnen we eraan doen?

 

Wat mij betreft ligt de eerste mogelijkheid in het bewustwording er van! Alleen dan kun je een vervolgstap maken in het daadwerkelijk aanpakken van 'het probleem'.

 

Ouders van nu hebben het zo druk met werken/meerdere banen/sport en voeding, dat er geen 'tijd' genomen wordt voor bewustwording. Daar is namelijk 'tijd' voor nodig. Tijd die je zelf moet maken en nemen! Geen excuus om zoiets belangrijks te negeren en het zeggen...'ja ik weet dat ik er tijd voor moet maken' en het vervolgens nog steeds niet doen is niet genoeg. Het gaat immers om je kind(eren) en er is maar een beperkte tijd op aarde om dit voor elkaar te krijgen. Natuurlijk worden kinderen doorgaans al gaandeweg opgevoed in scholen (ik noem het liever geprogrammeerd) en tijdens de vriendengroepen en sporten etcetera. Maar ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun kinderen en niet een of andere instantie, hoe Christelijk of groen' deze ook is.

Neem die verantwoordelijkheid dan ook! Je bent niet zomaar een ouder geworden, je 'mag' het gaan doen maar wees er zo bewust mogelijk van je taak als ouder. Dat is een MOET.

 

Enfin, wat is opvoeden? In mijn ogen is het naast het indienen van informatie, wat vanuit jou als persoon komt, aan je kind(eren). Let wel: weet je als ouder wel wat goed en niet-goed is? Als je onbewust bent, kun je dit misschien niet eens weten en zijn de tekenen aan de wand tijdens jouw grootbrengen gemist! Dat kan namelijk heel goed en een consequentie is dat wel dat je de 'juiste' manieren en informatie en lessen (juist betekent hier ethisch juist) niet eens weet en dus niet kan overbrengen. Ik leer mijn kinderen sinds kort om hun intuïtie te gebruiken, dus niet wat papa of mama zeggen wat ze MOETEN (daar is het woord weer) doen, maar eens tijd te nemen om te luisteren (want dit moet je trainen) naar je intuïtie.

 

Nogmaals...bewustwording van dit en meer heeft tijd nodig en 'het wakker worden/zijn is niet vanzelfsprekend.

Reactie schrijven

Commentaren: 0