· 

Beschermingsmechanismen

Je ego is je beschermingsmechanisme die van alles verzint en er van alles aan doet om de wonden in jou niet te voelen en dus te beschermen. 

 

wonden ontstaan door de dingen die je meemaakt en de gevoelens die jij op dat moment hebt gevoeld terwijl je deze situaties hebt meegemaakt. 

Dit kan zich uiten in allerlei gedragen, omdat het ego van alles verzint om je te beschermen.

 

Bijna alle wonden komen tot in de kern van je niet waardig en niet goed genoeg te voelen en dit is vaak ontstaan doordat jij je niet gehoord, gezien en geliefd hebt gevoeld in deze eerdere situaties, terwijl je bent opgegroeid of misschien wel vanuit een vorig leven.

 

Doordat jij je niet gezien en gehoord hebt gevoeld, voel jij je dus niet waardig en goed genoeg om bijvoorbeeld liefde te ontvangen.. dit uit zich dan dat jij bang bent voor afwijzing of een verlatingsangst ontwikkeld en je dus aan alles gaat aanpassen en veel van jezelf gaat geven om je zo goed genoeg te voelen (people pleasing).

 

Het geven en aanpassen wordt en is het normaal voor jou en eigenlijk lieg je alles (onbewust) bij elkaar om in de ogen van andere mensen goed te lijken. Zo ontstaat zelf sabotage omdat jij je eigen gedrag gaat goedpraten. 

 

Bij deze beschermingsmechanismen ga je gelimiteerde gedachten ontwikkelen en deze gelimiteerde gedachten houden je in een negatieve spiraal, omdat jij onbewust echt geloofd dat je niet meer waard bent dan hetgeen wat jij tot nu toe altijd hebt ontvangen (jij geloofd dus dat je niet waardig bent voor een gezonde relatie en jezelf aanpraat dat relaties altijd gedoemd te zijn om te mislukken.. en dit is tot nu toe in je leven ook het geval geweest, omdat dit je geloofsovertuiging is en hetgeen wat jij geloofd wordt je realiteit), maar ergens in jou wil je ook geliefd zijn en liefde ontvangen, omdat je een leegte in jezelf voelt dat jij wil opvullen en dus naar liefde van iemand anders snakt en zo accepteer jij gedragingen van anderen welke niet goed zijn voor jou. Je accepteert dus het minste gedrag en daarbij cijfer jij jezelf helemaal weg. Dit is een visuele cirkel die je mag gaan doorbreken, door naar de wonden in jezelf te gaan kijken. 

 

Je mag gaan kijken naar alle trauma deeltjes in jou en een mooie om daarmee te beginnen is het kijken naar het innerlijke kind in jou. Het kind dat zich waarschijnlijk, niet gezien, gehoord, begrepen en of geliefd heeft gevoeld. Het kind dat zich alleen heeft gevoeld en zo alle beschermingsmechanismen heeft opgebouwd om alles wat het heeft gevoeld niet meer te voelen. 

 

Daarnaast is schaduwwerk belangrijk. Je schaduw is hetgeen in jou dat jij onderdrukt en niet naar boven wil laten komen, omdat jij denkt dat dat gedeelte slecht is in jou, maar wel steeds weer naar boven komt, omdat het eruit moet. Dit is het deel in jou dat jij niet accepteert. zolang jij dingen in jezelf van jezelf blijft onderdrukken, niet kan accepteren en liefdevol naar kan zijn, zul je deze energie vasthouden in je lichaam en kun je lichamelijke klachten ontwikkelen. Dit kan al iets simpels zijn zoals je tranen inhouden, omdat je ergens de geloofsovertuiging hebt dat huilen zwak is en je sterk hoort te zijn. 

 

Feit is dat je emoties en gevoelens altijd tegen je praten en er zijn om te uiten, niet om vast te houden. Wanneer je emoties en gevoelens niet uit ben je dus aan het onderdrukken en wanneer je dit lang genoeg doet, ga je dit merken in je lichaam. 

Wanneer jij dus klachten gaat ervaren in je lichaam is er iets dat jou lichaam je duidelijk wil maken en jij hoort te kijken naar wat jij onderdrukt. Wanneer je het gewend bent om langdurig te onderdrukken zullen je klachten dus erger worden en zal je steeds dieper in jezelf moeten gaan kijken (laagje voor laagje) om deze dingen in jezelf omhoog te laten komen.

 

Je beschermingsmechanisme wijst ook altijd naar iets of iemand uit jou en wil het eigen gedrag niet zien en of erkennen, omdat het bang is. Daarom zijn alle keuzes dat jij vanuit angst maakt vanuit je beschermingsmechanismen en dus vanuit je ego. 

 

Het verschil tussen beschermingsmechanisme en intuïtie is, wanneer jij angst voelt in je lichaam en dus bang bent is het je beschermingsmechanisme en wanneer je intuïtie zegt dat er iets niet klopt, dan heb je een off gevoel en letterlijk een gevoel dat iets niet klopt. Dit voelt niet als angst. Luister dus altijd naar je intuïtie en niet naar je angst.

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

Reactie schrijven

Commentaren: 0