· 

Schaamte

Voor iedereen is het anders waar hij of zij zich voor schaamt en wanneer het gevoel van schaamte omhoog komt.

 

Laten we het er even over hebben wat schaamte precies is..

 

Schaamte komt van hetgeen wat jij denkt dat normaal is en waar jij op dat moment niet aan voldoet. Wij zijn geprogrammeerd om ons op een bepaalde manier te gedragen en wanneer je hier niet aan voldoet voel je schaamte. 

Maar wat is nou echt normaal, laten we eerlijk zijn.. Wanneer we allemaal gewoon onszelf kunnen zijn, is dat niet gewoon het aller fijnst? Elk oordeel dat jij hebt over een ander is eigenlijk een oordeel naar jezelf, maar is het echt nodig? Is het normale wat jij in je hoofd hebt normaal om daar aan te voldoen? Voor iedereen is dat anders, want iedereen is anders opgevoed.. en toch heeft bijna iedereen wel een oordeel.

Je kan vooral hard zijn voor jezelf wanneer jij het voelt en daarom vermijdt je ego het gevoel en probeer jij je ten aller tijden volgens de normen te leven waarvan jij denkt dat dat normaal is en wanneer iemand anders dat niet normaal vindt, hebben mensen er vaak een handje van om zich dan compleet aan te passen aan de norm van iemand anders.

 

Maar is dit echt realistisch? Wanneer je schaamte voelt gaat dat dus terug naar je eigen waarde en voel jij je niet waardig genoeg voor de rest van de wereld of om gewoon je zelf te zijn in wat jij bent en jou gelukkig maakt. 

 

Hoe kom je er vanaf?

Om dit gevoel te doorgaan mag jij jezelf echt de ruimte geven om dit te voelen. 

Geef je zelf de veiligheid om dit te voelen en heb echt compassie met jezelf, want eigenlijk hoef je je nergens voor te schamen en mag jij jezelf er in steunen wanneer je dit voelt. 

Iedereen heeft een andere norm in wat normaal is en het gaat er niet om dat jij naar de normen in wat normaal is van anderen leeft, het gaat erom dat jij jezelf kan zijn in wie jij fijn vind om te zijn. Niet voor een ander maar voor jou!

 

Wees liefdevol voor jezelf want wat jij denkt dat normaal is is een programmering in wat jou ooit is opgelegd van wat normaal is.

 

In principe gaat het erom, in elk gevoel dat je hebt, dat jij jezelf de ruimte geeft om dit te voelen en wanneer je deze veiligheid voor jezelf heb gecreëerd om het te voelen, wees dan liefdevol naar jezelf; hold yourself during those feelings. compasion, space, safety and love is the cure to release any unpleasant feeling. 

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

Reactie schrijven

Commentaren: 0