· 

Nervus vagus

 

Wat is de Nervus vagus

 

De nervus vagus is een parasympathische zenuw en vertakt zich vanuit de hersenstam naar onze organen (zoals de darmen, maag, het hart en de longen). Deze zenuw heeft een grote invloed op automatische processen in het lichaam zoals ademhalen, spreken, slikken, de hartslag, de bloeddruk, horen, proeven, verteren, de blaasfunctie.

 

Deze zenuw speelt een belangrijke rol bij ontspannen en herstellen. Het is de schakel tussen lichaam en geest en speelt een grote rol bij stress en burn-out.

 

Wanneer je chronisch stress ervaart blijf je als het ware aan staan en kan je lichaam niet meer ontspannen (ook wel vecht, vlucht en bevries modus genoemd).

Je lichaam geeft altijd aan wanneer jij moet rusten en wanneer jij maar door en door blijft gaan krijg je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, algeheel niet fit zijn (geen energie), moeilijk kunnen slapen (in de avond hyper of vroeg wakker worden), angststoornissen, depressie, migraine, verteringsproblemen, spanning in nek en schouders (spieren) en rugpijn. 

 

Nou moet ik zeggen de nervus vagus werkt 2 kanten op.. het kan dus zijn dat je moeilijk kan ontspannen na stressvolle situaties en dat je in stressvolle situaties (met stressvolle emoties en gedachten) last van je darmen krijgt, maar ook als je junkfood eet of alcohol neemt kan dit weer een negatief effect hebben op je mind en dus je nervus systeem, waardoor je nervus vagus niet goed zijn werk kan doen. 

 

We kunnen de nervus vagus stimuleren vanuit ons lichaam maar ook met onze gedachten en emoties. 

 

Om uit het cirkeltje van stress, te komen zou je moeten gaan leren luisteren naar je lichaam (in wat je lichaam nodig heeft), gezonder eten, werken aan je mindset en leren tot rust te komen (trust me leren tot rust komen kan heel ongemakkelijk voelen, want de meeste mensen kunnen niet rustig met zichzelf zitten. Veel mensen voelen zich onrustig en dit komt dus vaak door overprikkeling en een nervus vagus die niet goed werkt of zijn werk niet kan doen, omdat je altijd aan staat).

 

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn dus goed om je nervus vagus actiever te maken. Ademen is een proces in het lichaam dat  automatisch verloopt, maar ook bewust te beïnvloeden is. Door langzamer en ontspannen adem te halen, komt ons automatische  zenuwstelsel op termijn tot rust. rustige en diepe buikademhalingen. 

 

Onder video's staan ook wat oefeningen om je nervus vagus te resetten, te activeren en of te stimuleren. 

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

Reactie schrijven

Commentaren: 0