· 

Er emotioneel voor jezelf zijn

Wat is er emotioneel voor jezelf zijn eigenlijk en hoe doe je dat?

 

Er emotioneel voor jezelf kunnen zijn is jezelf de ruimte geven in alle emoties die je voelt. Alle emoties die je voelt zijn oké en accepteer jij, zonder er een oordeel over te hebben of er een verhaal aan te hangen met je ego / mind. 

 

Het is simpelweg zijn met de emotie, zitten in je gevoel en je emotie toestaan zonder er iets mee te doen, het alleen voelen. 

Je wil het nier veranderen, je wil het niet fixen, je wil het niet wegdrukken, je doet er niks mee, je reageert het niet op anderen af, je laat het zijn wat het is en straft jezelf er niet voor af dat je dit voelt. 

 

Wanneer je leert dit te doen kan dit overweldigend zijn, omdat je dit niet bent gewend. De meeste mensen raken geïrriteerd en projecteren hun gevoel op de ander. Hoe meer jij je emoties gewoon toe laat en er voor jezelf kan zijn (dus in je emotie kan zitten, zonder er iets aan te doen en jezelf comfort bieden tijdens deze emotie) hoe beter jij dit kan handelen en hoe minder je zal gaan projecteren op iemand anders. 

 

Projecteren is simpel weg jou emotie, jou gevoel op de ander af reageren, zodat diegene met jou emotie zit en jij jezelf er iets beter door voelt omdat je jou gevoel en emotie aan de ander geeft (dit lijkt even zo dat jij je er beter door voelt, maar je beschadigd een ander daarmee, want het is niet eerlijk om jou shit aan iemand anders te geven en het is ook nog zo, wat van jou is en jij kan het niet door je heen laten gaan of jij staar niet toe om het te voelen, krijg je weer terug net zo lang tot je dat wel kan).

 

Wees ten alle tijden in alles wat je voelt liefdevol naar jezelf en liefdevol naar jezelf zijn is niet je gedrag goed praten in je hoofd, maar dat betekent jezelf de ruimte geven om het te voelen en tegen jezelf te zeggen ‘het is oké om dit te voelen, ik ben hier voor mezelf’

 

Wanneer je dit voor jezelf kan en jezelf in alle emoties kan accepteren, dan leer je dit ook voor iemand anders te kunnen doen, dus wanneer een ander zich kut voelt of boos of whatever, kun jij diegene de ruimte geven om dit te voelen zonder dat je het wil fixen, zonder dat je het overneemt, zonder dat je er tegen in gaat, zonder dat je zegt dat zij iets moeten doen. Je laat diegene zijn met zijn emotie en gevoel en je bent simpelweg gewoon daar. Heeft diegene het nodig om bij je te zitten, is prima, maar praat dingen niet goed, zeg gewoon het is oké. Je mag en kan dit voelen en ik ben hier. Wil je een knuffel dan mag dat, wil je niks is dat ook goed, dan zit ik naast je en ben ik gewoon hier. 

 

Je hoeft iemand niet te fixen of de situatie te fixen, je hoeft niks aan te bieden in het te verzachten of om diegene af te leiden, daar hebben ze niks aan, want je zorgt er dan voor dat ze het weg drukken of er voor weg lopen of er voor vluchten in andere dingen, zichzelf afleiden in eten (muziek of wat dan ook). Moet diegene huilen laat het huilen, grijp diegene tijdens het huilen niet vast omdat je het wil verzachten, meestal stopt iemand dan met huilen en komt het er niet meer uit. Zit er gewoon naast en laat diegene naar jou toe komen in wat het nodig heeft (niet andersom). 

 

Een gevoel of een emotie voelen is het toestaan en het laten zijn voor wat het is. Je kan je focus zetten op het gevoel en op de emotie en het observeren. Dus gewoon kijken naar wat het doet, waar voel je het in je lichaam, hoe voelt het aan, verschuift het? Zit het op 1 plek? Observeer het, net zolang tot het weg gaat.

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

Reactie schrijven

Commentaren: 0