· 

Manipulatie

Manipulatie

Ontkenning, aanval, omdraaien, slachtoffer en beschuldigen, het zijn allemaal dingen die iemand die je manipuleert gebruikt. 

 

De ontkenning..  'hoe kom je er bij, dat is niet zo' 

De aanval.. 'wat denk je wel niet'

Omdraaien.. 'je ziet het verkeerd'

Slachtoffer.. 'waarom denk je altijd het slechtste over mij'

Beschuldigen.. 'jij bent degene die alles zo ziet'

 

Zo zijn er zoveel termen die narcisten gebruiken in manipulatie.

Op gevoel werken, slachtoffer spelen, dingen omdraaien, waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen.

 

Met andere mensen over jou praten over wat jij allemaal wel niet doet en jou in het verkeerde daglicht zetten.

 

Altijd de blame bij de ander en de ander slecht praten. 

 

Het je zo brainwashen dat je alles verkeerd ziet..

het zo op je gevoel spelen, dat je diegene zielig gaat vinden (door je empathie begrijp je hoe zwaar ze het hebben en je gaat ze ook compassie geven).

 

Je gaat zo aan jezelf twijfelen, dat je echt gaat geloven dat je alles verkeerd ziet en dat het aan jou ligt. 

 

Het ligt niet aan jou, je ziet het wel goed. Ze willen je klein maken en boven je staan. Angst zaaien, je laten geloven dat zij het enige zijn wat jij nodig bent.

Dat ze hunzelf niet in de hand hebben en hun eigen gedrag goed praten. Verwarring zaaien. 

Ze kunnen je maken en breken en dat weten ze. Dat ze die controle over je hebben, doet ze goed en is voeding voor hun. 

 

Dan heb je gaslighting de subtiele vorm van manipulatie, waar in je iemand steeds onzekerder laat worden van zichzelf, door glashard te liegen. Deze vorm van manipulatie gebeurd in veel relaties.

 

Wanneer jij je steeds vaker afvraagt..

ligt dit nu aan mij?

huh? zie ik het dan echt verkeerd? dan zit er iets niet goed.

 

Wanneer jij iets waarneemt en jij vraagt hier naar of je verteld dit en degene zegt tegen jou 'nee dat zie ik niet' of 'dat is er niet' 

Wanneer jij bepaalde dingen toch blijft waarnemen en je gaat aan jezelf twijfelen of dat jij nou wel echt ziet wat je ziet (wanneer dit zich herhaald)...

vertrouw dan op jezelf want waarschijnlijk word je dan gegaslight!!

 

Tijdens deze vorm van manipulatie wordt je steeds afhankelijker van iemand, omdat je gaat denken ik zal het wel verkeerd zien. 

 

De echte narcist weet vaak waar hij mee bezig is en manipuleert gewoon bewust (ook al is dit voor jou soms moeilijk te bevatten dat iemand echt zo kan zijn).

 

Je hebt ook manipulatie die ontwikkeld is door hoe iemand is opgegroeid. Hoe dan ook het gaat vaak om iemand met een laag zelfbeeld, iemand die onzeker is en zich voedt door controle te hebben over een ander. Dit komt omdat ze door die controle steeds bevestiging krijgen dat iemand ze nodig heeft, wat hun een goed gevoel geeft.

 

Vaak komen ze zelf uit zo'n dynamiek en is dit gedrag wanneer zij opgroeiden op hun geprojecteerd waardoor ze het nu zelf gaan doen.

Lichte vorm van manipulatie komt vaker voor dan dat je denkt en is ook moeilijk te herkennen, helemaal wanneer het jou gebeurd en je altijd het beste in iemand wil zien.

Iemand die empathisch is en zich in iemand kan verplaatsen zal moeite hebben met deze vorm van manipuleert herkennen.

Ja het is altijd goed om naar jezelf te kijken, maar wanneer je steeds maar aan jezelf twijfelt of je iets nou wel of niet goed ziet, dan zit er iets niet goed.

 

Iemand die namelijk echt om je geeft, laat je niet twijfelen, die steekt energie in jou, daar kun je gesprekken mee voeren wat eerlijk is en dan zullen zich niet steeds situaties voordoen waarbij jij je niet goed voelt en jij aan jezelf twijfelt.

 

Weet je waarde.

 

Bij een gezond iemand voel je je goed, bij een ongezond iemand voel je je niet goed. Het vervelende er van is dat wanneer je lang genoeg gemanipuleerd bent geweest of daar in opgegroeid bent, het lijkt alsof je zelf ook in je slachtoffer rol bent gekropen en je daardoor weer aan jezelf gaat twijfelen.

 

Je bent slachtoffer van narcistisch misbruik en je bent gemanipuleerd geweest.

(of misschien word je het nog steeds doordat je nog steeds in zo'n relatie zit)

 

Door te leren wat manipulatie is ga je het verschil zien. Manipulators gebruiken alles wat jij zegt in hun eigen voordeel. Weet gewoon dat wanneer je twijfelt en blijft twijfelen het niet goed zit.

 

Werk aan jezelf en je eigenwaarde.

 

In gezonde relaties hoef je niet aan jezelf te twijfelen en krijg je energie uit. Ongezonde relaties kosten energie. In gezonde relaties hoeft iemand je niet over te halen, dan doe je dingen voor elkaar uit vrije wil van beide kanten en doe je iets een keer niet moet dat ook goed zijn van beide kanten. In gezonde relaties is de energie van beide kanten.

 

In relaties waar jij alleen maar geeft zit het niet goed.

In relaties waarbij je groeit en wat je uplift, zit het goed.

In relaties waar in jij je kleiner voelt dan de ander of de ander zijn behoeften alleen worden vervult… nope is een no go.

 

Hoe graag je iemand ook wilt, hoe leuk je iemand ook denkt te vinden, hoe mooi je ook denkt dat alles kan zijn... wanneer jij denkt dat dingen veranderen met de tijd, dat dingen anders zullen gaan zijn, of dat wanneer dat ene straks zal veranderen…. Nog steeds nope een no go.

 

Iemand veranderd niet voor jou om dat jij dat wil of omdat jij potentie ziet. Iemand veranderd alleen voor zichzelf omdat zij dat zelf willen. Iemand die zegt dat iets zal veranderen en diegene veranderd het patroon niet… dan gaat dat ook niet gebeuren.

 

Realiteit check.

 

Een gezonde relatie werk je beide aan en niet 1 iemand.

In een gezonde relatie hoef je je niet anders voor te doen, je accepteert elkaar van beide kanten en je kiest voor elkaar omdat het goed zit.

Wanneer je liegt zit het niet goed, wanneer je je anders voor moet doen zit het niet goed.

Al helemaal niet wanneer het patronen worden en dit gedrag zich blijft herhalen. 

 

In een gezonde relatie hoef je niet steeds iets te doen, je aan te passen. in een ongezonde relatie laten ze jou dingen doen, waarbij het lijkt alsof jij zelf deze keuzes maakt, maar eigenlijk controle over jou hebben, terwijl het op jou over komt alsof ze geven en jij de hele wereld voor hun bent. Ze laten je geloven dat jij alles voor ze bent en het slecht met hun gaat wanneer jij niet in hun leven bent. 

Ze laten je geloven dat er niemand meer van jou houd of van jou kan houden dan zij dat doen.

Geloof me het is allemaal mooi praat om je precies daar te houden waar zij je willen houden en jij precies doet wat zij willen.

 

In een gezonde relatie kun je over alles praten, letterlijk alles. Dan kun jij compleet jezelf zijn!

Bij narcistisch gedrag of manipulatie wordt er al snel gezegd, waarom praten we hier over, dat is in het verleden gebeurd, kunnen we dat in het verleden laten. 

Nee, als jij ergens over wil praten om de relatie gezond te maken hoor je het te kunnen verwerken, je praat samen over hetgeen wat is gebeurd en je hoeft het niet weg te drukken. 

Als jou wordt gevraagd om niet meer naar het verleden te kijken terwijl jij dit nog moet verwerken, word er aan jou gevraagd of jij je gevoel wil wegdrukken en dat is niet gezond. 

 

Wees eerlijk naar gezond gedrag en wees eerlijk naar jezelf. is wat er wordt gevraagd gezond? Is wat er wordt gevraagd het beste voor mij? Laat het in het verleden is één van de beste zinnen die een narcist gebruikt. 

Wanneer je kan praten over alles en het kan verwerken samen, dan Connect je op een dieper level. Als je wordt gedwongen om dat met rust te laten terwijl jij nog niet daar bent, blijft alles oppervlakkig en is het niet in het beste voor jou. 

 

Vaak heeft de narcist in zijn hoofd al goed gepraat wat hij/zij heeft gedaan en ze willen het er niet meer over hebben want het doet er niet toe voor hun. Ze worden dan op hun gedrag gewezen en dan moeten ze naar zichzelf gaan kijken wat ze niet willen. 

Als mensen niet naar zichzelf willen kijken en geen verantwoording nemen voor hun eigen gedrag, vraag je dan af of je deze mensen dan wel om je heen wilt hebben. Het geldt voor alle relaties om je heen. Mensen die zich grootst voordoen waardoor jij je klein voelt, doen alsof ze alles hebben, waardoor jij je klein voelt, het in je gezicht drukken, waardoor jij je klein voelt. Laat deze mensen, zij profiteren van jou licht om hun eigen schaduwen niet onder ogen te komen.

 

Laat mensen niet van jou energie eten, jou licht nemen. Hoe dicht bij zij ook staan, welke relatie het ook is, blijf trouw aan jezelf. Werk aan jezelf en geef je zelf het beste van de wereld. Dat is wat een ieder verdiend. Je bent niet verantwoordelijk voor een ander, als ze niet willen luisteren, laat het leven hun dan leren en niet jij. Neem afstand.

 

'Weet dat de kracht van het bewustzijn in ieder mens, de grootste troef is die de mensheid bezit'

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0